Na het preibrood, de preikaas en preisandwichen zijn in de Faluintjesstreek nu ook preipralines te vinden. Om die unieke lekkernij te creëren, werkte pralinemaker Tony Mergan samen met het Baardegemse preibedrijf Ons Dagelijks Groen.

Likeur, praliné, speculoos, karamel: de meeste pralinesmaken klinken bekend in de oren maar Tony Mergan, ambachtelijk pralinemaker in Meldert, komt origineler uit de hoek. Hij bedacht de preiprline. Nergens anders in ons land is die voorlopig te vinden. Ik kwam op het idee om een preipraline te maken toen ik bij het Baardegemse preibedrijf Ons Dagelijks Groen naar de opendeurdag ging. Daar verkopen ze preikaas, preibrood, en sinds kort ook preisandwichen. Om het compleet te maken zou je nog een dessert met prei moeten hebben hé, zei ik toen tegen Sonja Moens van Ons Dagelijks Groen. En van het één kwam het ander.

Vorige maand begon ik met experimenteren. Het geheim van de samenstelling ga ik niet verklappen, maar ik kan wel zeggen dat de praline een crèmevulling heeft. In die vulling zit gedroogd preigroen. We brengen eigenlijk de eerste gezonde praline op de markt: prei zit vol antioxidanten en vitamine E. We hebben er bewust geen alcohol aan toegevoegd.Er is een preipraline voor liefhebbers van zowel witte, melk, als fondant chocolade.

Ons Dagelijks Groen, gevestigd in de Kammekouter in Baardegem teelt de prei: De prei voor in de afgeleide producten drogen wij zelf, zegt Sonja Moens. Met dat gedroogd preigroen ging Tony daarna verder aan de slag.

Op dit moment wordt er volop geëxperimenteerd met de productie van preilikeur. Als die slaagt, is hij binnenkort in de automaten van Ons Dagelijks Groen te verkrijgen, samen met de preikaas, preibrood en preisandwichen. (lds) LEEN DE SMEDT